به گزارش خبرنگار مهر، نشست رسالت شعر عاشورایی شامگاه پنج شنبه با حضور شاعران و ادیبان اصفهانی در نگارستان امام خمینی (ره) برگزار شد؛ در این نشست که به مناسبت فرارسیدن اربعین حسینی و روز شعر و ادب فارسی برپا شد شاعران اصفهانی به شعر خوانی پرداختند.
یک کارشناس مذهبی و فرهنگی در این نشست با بیان اینکه بعد از حادثه کربلا سرودههای بسیاری در ادبیات فارسی و عرب آثاری درج شده است که بر اساس تفکرات حاکم بر فضای دینداری ثبت شدهاند، اظهار کرد: تجزیه و تحلیل حادثه کربلا در دید شاعران دارای اهدافی است که در طول تاریخ بنا به درک انسانها تغییر پیدا کرده است.
حجت الاسلام سید سعید کتابی ادامه داد: در سه قرن اول پس از حادثه کربلا به دلیل فضای خفقان بنیامیه و بنیعباس حاکم بر جامعه، شعرهای سروده عرب مجموعهای از مرثیه خوانیهایی است که غیر مستقیم به حادثه کربلا اشاره کردهاند.
وی اضافه کرد: زمانی شاعران در پی زنده نگاه داشتن حادثه کربلا بودند و نمیتوانست اهداف قیام کربلا را بیان کنند، حتی برخی اشعار را به نام خود ثبت نمیکردند به این انگیزه که عواطف اجتماعی را زنده نگاه دارند. این شاعران در مسیر زنده نگاه داشتن عواطف انسانی موفق بودهاند، زیرا از سده چهارم که شعرای فارسی حرکت خود را آغاز میکنند اندیشههایشان برگرفته از همان اشعار عرب است.
وی به نقش احساسات بر گرفته از شعر اشاره و ادامه داد: شعرهایی که پیش از انقلاب در مورد آقا امام حسین (ع) سروده شده و در مرثیه خوانیها و مراسمات عزاداری در اوایل انقلاب خوانده میشد، بیانگر ارزشهای قیام و نگرش انقلابی، مبارزه با استبداد به دست آوردن عزت و مبارزه با ذلت بود.
این شاعر و کارشناس مذهبی عنوان کرد: در گذشته و در زمان آل بویه نیز شاهد تغییر در کتابت و سرایش اشعار فارسی هستیم. کسایی مروزی یک از اولین شعرایی است که پیشتاز در بیان شعرهای فارسی با مضامین ارزشمند است که حتی به صورت مستقیم به جملات امام حسین (ع) در روز واقعه اشاره میکند.
پرداختن به اهداف قیام امام حسین (ع) در قالب شعر
حجت الاسلام کتابی راهپیمایی اربعین را پیامی احساسی دانست که انسانها به واسطه آن تلاش میکنند تا با این پیاده روی خود را آرام کنند و ادامه داد: در ادبیات ما به گریه و عزاداری پرداخته میشود تا به واسطه آن شفاعت نصیب انسانها شود. اما عدهای پا را فراتر از این گذاشتند و قیام امام حسین (ع) را برای عزت نفس، برای آزادی و حریت انسانها و برای برپایی حکومت اسلامی و اصلاح در جامعه انسانی میدانند و برای بیان آن نیاز است تا شعر هم در این زمینه توانمند شود.
وی ابراز محتوای اصلی نهضتها بر پایه شعر را توانمند و با نفوذ دانست و بیان کرد: متأسفانه به سیرت بزرگان دین کمتر توجه شده و به صورت و ظواهر اولویت داده شده است، اشعار این گونه اندک هستند و این نشان میدهد که تا حدودی خریدار ارزشهای اساسی در شعر کم است و مورد استقبال قرار نمیگیرد، زیرا دانستن اساس و بنیانهای دینی برای انسان تعهدآور است و به همین دلیل انسانها از مفاهیم ارزشمند دوری میکنند.
در ادامه این نشست اجرای سرود توسط گروه مولا انجام شد و شعرخوانی شعرای فرهیخته شعر و ادب استان اصفهان از جمله عباس شاهزیدی، مصطفی هادوی، الهام عمومی، هاجر جعفرزاده، سیف الله کاهلی، مرتضی عثیانی، اسماعیل ملک پور، میلاد حبیبی، حسن احمدی و فتح الله حدادیان صورت گرفت که هریک با موضوع اربعین و مدح حضرات معصومین (ع) ابیاتی را قرائت کردند.
نظر شما